Ergometrie ( inspanningstest )
De ergometrie of inspanningstest is een belangrijk routine-onderzoek tijdens de raadpleging bij de cardioloog.
Waarom wordt een inspanningstest uitgevoerd ?
Een inspanningsonderzoek, of ergometrie, is een test waarbij u gedurende een bepaalde tijd een inspanning moet leveren terwijl u gemonitord wordt. Dit onderzoek laat toe zuurstofgebrek aan de hartspier te detecteren bij fysieke activiteit (vaak ten gevolge van aderverkalking van de coronaire bloedvaten) al dan niet gepaard gaande met pijn op de borst, kortademigheid. Er wordt ook nagegaan of er hartritmestoornissen optreden. Verder geeft de test een goed idee van de fysieke conditie van de patiënt., Een inspanningstest heeft voornamelijk als doel om stoornissen van het hart op te sporen die uitgelokt worden of verergeren door inspanning.
Dit is een belangrijk onderzoek in de opvolging van mensen die een hartinfarct hebben doorgemaakt, last hebben van angor pectoris (pijn op de borst bij zuurstofgebrek aan het hart), een stentimplantatie hebben ondergaan aan een kransslagader, hartchirurgie hebben gehad voor het plaatsen van bypassen of reparatie/vervanging van een hartklep, lijden aan hartritmestoornissen, behandeld worden voor hartfalen, en patiënten met aangeboren hartafwijkingen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de cardioloog zelf, die bij de patient blijft gedurende het volledige onderzoek.
In de praktijk zijn alle noodzakelijke voorzorgen aanwezig ( oa aanwezigheid defibrillator ) om dit onderzoek veilig te laten verlopen.
Hoe bereid ik mij voor ?
Draag sportieve kledij en schoenen
Hoe verloopt een inspanningsonderzoek ?
- Er worden electroden geplaatst om uw hartritme te volgen tijdens de inspanning
- Er wordt ook een bloeddrukmeter aangebracht om de bloeddruk te monitoring tijdens de inspanning
- U begint te fietsen aan een vast tempo. Om de 2 minuten neemt de weerstand toe, wordt de bloeddruk gemeten en wordt een EKG genomen.
- De inspanning wordt stelselmatig verzwaard om uw hartslag te verhogen. Het is immers zo dat hoe hoger de hartslag, hoe meer zuurstof uw hart nodig heeft. Als er een verstopping of vernauwing zou zijn, treden er meestal afwijkingen op het elektrocardiogram op.
- De duur van de test hangt af van uw leeftijd en conditie.
- De test wordt beëindigd bij maximale hartfrequentie, belasting of klachten.
- Zijn er klachten van kortademigheid, pijn of druk op de borst of hartkloppingen, dan meldt u dit aan de verpleegkundige
- Na het fietsen is er een herstelperiode om uit te rusten. Tijdens deze herstelperiode kijkt de verpleegkundige gedurende een 3-tal minuten naar de bloeddruk, de hartfrequentie en het elektrocardiogram.
- Zo kan de cardioloog een beeld krijgen van het verloop van hartritme en bloeddruk, en van de maximale inspanningscapaciteit. Door het continu volgen van het ECG kan er gekeken worden of er tijdens of na de test zuurstoftekort ter hoogte van de hartspier is opgetreden, wat kan wijzen op “angor pectoris” door vernauwing ter hoogte van de kransslagaders. Er wordt ook gezien of er ritmestoornissen bij inspanning optreden
- Na de fietstest mag u zich terug aankleden en wordt het resultaat met de cardioloog besproken.