Coronarografie

De coronairen ( kransslagaders )

Rondom het hart liggen 2 grote kransslagaders (linker kransslagader en rechter kransslagader). Ze zorgen ervoor dat het hart voldoende zuurstofrijk bloed krijgt. Dit is nodig voor een goede pompfunctie van het hart.

Bij coronair lijden zijn de kransslagaders  die het hart voorzien van zuurstof vernauwd of afgesloten door een gedeeltelijke afzetting van vet (plaque) tegen de slagaderwand. Daardoor stroomt er minder bloed naar het hart waardoor het hart met een zuurstoftekort te kampen krijgt. Er zijn twee soorten coronair lijden: een tijdelijke vernauwing – angina pectoris – of een volledige blokkade van de kransslagader, ook wel een hartinfarct genoemd.

Wat is een coronarografie ?

Dit is een angiografisch onderzoek (met Röntgenstralen en contraststof) waarmee de kransslagaders in beeld worden gebracht door middel van een katheter (dun buisje), die via een slagader (van de lies of de pols) opgeschoven wordt tot aan de oorsprong van de kransslagaders. Men kan hierdoor zien of er sprake is van  eventuele vernauwingen en waar deze vernauwingen zich bevinden. 

Ook bij andere hartaandoeningen, zoals hartklepafwijkingen of hartfalen  wordt een hartkatheterisatie verricht. Dit laat toe om een goed beeld te krijgen van:

  • de pompfunctie van het hart
  • de werking van de hartkleppen
  • de drukken in het hart

Voorbereiding thuis

  • Gebruikt u bloedverdunners zoals Marcoumar®, Marevan® of Sintrom®, neem dan contact op met je behandelende arts om te bespreken of deze medicatie moet stopgezet worden of niet. De nieuwe bloedverdunners zoals Pradaxa®, Xarelto®, Eliquis® en Lixiana® worden doorgaans de dag voor het onderzoek stopgezet. Andere bloedverdunners zoals aspirine (Asaflow®, Cardioaspirine®, Aspegic®), clopidogrel, ticlopidine, ticagrelor (Brilique®) of prasugrel (Efient®) moeten niet onderbroken worden. 
  • Glucophage® (Metformine®, Metformax®) moet vanaf 24 uur voor het onderzoek tot 24 uur na het onderzoek stopgezet worden.
  • Ontstekingsremmers zoals Voltaren®, Feldene®, Brufen®, enz. worden het best ook tijdelijk stopgezet.
  • De overige medicatie neemt u  verder zoals je gewoon bent. Breng je medicatie en een medicatielijst mee naar het ziekenhuis.

Hoe verloopt het onderzoek ?

  • Voor een coronarografie moet u minstens 4 uur nuchter zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd in een speciaal daarvoor ingerichte zaal. Het is niet nodig om u in slaap te doen voor deze procedure, het plaatsen van de katheter gebeurt onder lokale verdoving. U kan, zo u dit wenst, het onderzoek mee volgen op een beeldscherm.
  • Eenmaal op de onderzoekstafel, dekt men u helemaal af met steriele doeken. De vooraf bepaalde punctieplaats waar de katheter in de grote lichaamsslagader wordt gebracht, blijft vrij. De huid wordt op de plaats waar de katheter moet worden ingebracht, plaatselijk verdoofd. De katheter wordt ingebracht door middel van een sheath en opgeschoven via deze slagader tot aan de oorsprong van de kransslagaders. Tijdens het onderzoek moet u stil blijven liggen !
  • Via deze katheter kan de cardioloog de contraststof inspuiten om de kransslagaders zichtbaar te maken met behulp van röntgenstralen. De contrastvloeistof zorgt soms voor een kortdurend warm gevoel in heel uw lichaam bij het inspuiten, het gevoel dat u moet plassen.  Dat verdwijnt na ongeveer 15 seconden. Men maakt meerdere opnames uit verschillende hoeken. De contraststof die de cardioloog gebruikt is een jodium bevattende kleurstof. Mocht u allergisch zijn voor contrastvloeistof, jodium of pleisters, meld dit dan aan de arts !
  • Aan de hand van deze beelden kan de cardioloog zien of er vernauwingen aanwezig zijn in één van de kransslagaders. 
  • Als er een vernauwing wordt gevonden, kan de arts ervoor kiezen om die onmiddellijk te openen  en een stent te plaatsten. Dit gebeurt met een ballonnetje dat op de plaats van de vernauwing opgeblazen wordt. Dit noemt men dilatatie.


Nazorg

Als het onderzoek klaar is, zal de arts de katheters verwijderen en wordt de aanprikplaats van de slagader gesloten door middel van een lokaal drukverband of een speciaal daarvoor gemaakt drukapparaat. Bij een onderzoek via de lies zal u nog moeten blijven platliggen gedurende 4 tot 6 uur. Bij een onderzoek via de pols mag u in principe onmiddellijk weer opstaan, maar vragen we u om de eerste dagen de pols waarlangs het onderzoek plaatsvond niet te belasten. Dit is om bloedingen te vermijden. Thuis mag u in de eerste dagen na het onderzoek geen bad nemen, wel een douche. U mag dan ook geen grote gewichten heffen of zware fysieke inspanningen leveren.

Mogelijke complicaties : 

Ernstige verwikkelingen zijn uiterst zeldzaam.

  • Contrastallergie  : indien u allergisch bent aan jodiumhoudend contrastmiddel, moet u dit melden aan uw cardioloog of de verpleegkundige
  • Bloeding  : ter hoogte van de punctieplaats kan  bloedverlies optreden tijdens maar ook na de ingreep. Dit risico is sterk afhankelijk van de punctieplaats maar ook van de graad van bloedverdunning. Een beperkte nabloeding met lokale zwelling en een blauwe verkleuring ter hoogte van de aanprikplaats is altijd mogelijk. Een zeldzame keer is een heelkundig herstel van het bloedvat nodig.
  • Embolisatie  : een zeldzame keer kan een trombus (klonter) ontstaan op de katheters. Dit wordt maximaal vermeden door het toedienen van bloedverdunners tijdens de ingreep.
  • Dissectie : na ballondilatatie kan een flap van de binnenwand van het bloedvat loskomen. Dit is een dissectie en wordt behandeld met een stent.
  • Perforatie/tamponade  : zeer zelden kan een perforatie van het behandelde bloedvat optreden, wat aanleiding geeft tot bloedverlies buiten het vat. Deze bloeding in het hartzakje kan op het hart drukken wat het hart belet om goed te pompen. Dit vocht wordt zo snel mogelijk gedraineerd en de perforatie gedicht door gebruik te maken van speciale stents.