24-Uurs Bloeddrukmonitoring

Waarom ? 

Bloeddrukwaarden zijn niet constant en schommelen in de loop van de dag en afhankelijk van de situatie waarin we ons bevinden. ‘s Morgens hebben we doorgaans een lagere bloeddruk dan ‘s middags of ‘s avonds. Ook tijdens onze slaap daalt onze bloeddruk. Door fysieke inspanningen, medicijngebruik en bepaalde emoties kan onze bloeddruk dan weer tijdelijk stijgen.

Een bloeddrukmeting bij uw huisarts is dan ook slechts een momentopname. Om een goed inzicht te krijgen in de bloeddrukwisselingen tijdens uw dagelijkse bezigheden kan uw arts een 24 uursbloeddrukmeting voorstellen. 

Als de arts een betrouwbaarder beeld van uw gemiddelde bloeddruk wilt, en wilt weten op welke momenten van de dag uw bloeddruk hoger of lager ligt, zal er een ambulante bloeddrukmeting voorsteld worden. Via dit onderzoek kan de cardioloog beter inschatten of er een behandeling opgestart moeten worden of als de huidige behandeling aangepast moet worden. Daarnaast is de bloeddruk tijdens een raadpleging ook hoger dan thuis. Dit noemt het witte-jas-fenomeen. Om dit uit te sluiten, wordt er ook wel eens een ambulante bloeddrukmeting voorgesteld.

Bij wie ?

  • hoge bloeddruk bij patiënten met anderzijds laag cardiovasculair risico (beslissen om behandeling te starten of te wijzigen);
  • grote verschillen in bloeddrukmetingen tijdens één of meerdere raadplegingen;
  • opmerkelijke verschillen tussen spreekkamerbloeddruk en zelfmeting (wittejas- en gemaskeerde hypertensie);
  • vermoeden van therapieresistentie (= bloeddruk boven de streefwaarde ondanks daadwerkelijk gebruik van 3 antihypertensiva van verschillende klassen in adequate dosis);
  • vermoeden van hypotensieve episodes;
  • verhoogde bloeddruk bij zwangere vrouwen (en vermoeden van pre-eclampsie).

Hoe verloopt het onderzoek ?

Om de arm legt men een manchet aan verbonden met een automatische bloeddrukmeter. De bloeddrukmeter bestaat uit een klein kastje en een bloeddrukband. Tussen de bloeddrukband en het kastje loopt een luchtslangetje. Het kastje van de bloeddrukmeter zit in een tasje dat aan een riem vastzit. Deze kunt u om uw middel of over uw schouder dragen. De bloeddrukband heeft u gedurende de 24 uur om uw bovenarm zitten. Deze neemt wat plaats in. Wij vragen u daarom om op de dag van uw afspraak kleding met wijde mouwen te dragen. Deze draagt men op de heup met een riem. Het apparaat meet elke 15 of 30 minuten overdag en om het uur 's nachts de bloeddruk en de hartslag en slaat deze waarden op. Tijdens het meten van de bloeddruk blaast de bloeddrukmanchet aan de bovenarm automatisch op en loopt weer leeg. Wanneer de bloeddrukmeting start, voelt u de bloeddrukband opblazen. Het is belangrijk om tijdens het meten van de bloeddruk uw arm en vingers zo stil mogelijk te houden. Bewegingen kunnen de bloeddrukmeting namelijk beïnvloeden. Een tip hierbij is om de arm die gemeten wordt ontspannen op uw buik te laten rusten. Als een meting niet gelukt is, zal u merken dat het toestel nog een meting uitvoert.  Als dit meerdere keren na elkaar gebeurt, controleert u best of de manchet nog goed zit.  Het is ook niet mogelijk om te douchen of te baden met deze bloeddrukmeter.

Na 24 uur brengt u de bloeddrukmeter terug. 

Risico's

Een 24-uursbloeddrukmeting is een veilig onderzoek. Soms kan u wat last hebben van tintelingen in de arm of vingers tijdens de meting of een pijnlijke arm tijdens het opblazen van de bloeddrukband. Dit gaat vanzelf weer over. Mogelijk slaapt u wat minder goed door het geluid dat het apparaat 's nachts bij de meting maakt.

Resultaten 

In de praktijk leest de computer de bloeddrukmeter uit. De resultaten worden nadien met de arts besproken.